1. Mengawal berat badan
Berat badan adalah salah satu parameter penting untuk menilai kesihatan seseorang secara am. Dalam bahasa mudahnya, berat yang sihat atau normal bermakna kesihatan anda lebih baik.

Sebaliknya, berat badan berlebihan membawa kepada lebih banyak risiko kesihatan.

Piramid makanan adalah panduan asas yang baik dalam merancang diet yang seimbang dan sihat. Jangan melangkau waktu makan terutamanya sarapan kerana ia akan membuatkan anda makan lebih kerap dan banyak.

Dalam masa yang sama, amalkan aktiviti fizikal sederhana selama 150 minit seminggu. Pemakanan dan aktiviti fizikal adalah kunci untuk mengawal berat badan.

2. Memberikan mood yang lebih baik
Apabila badan dalam keadaan yang sihat, sistem badan secara automatik akan berfungsi dengan lebih baik. Ini termasuklah emosi dan juga mood.

Sejenis hormon bernama endorfin dilepaskan semasa aktiviti fizikal. Hormon ini membuatkan seseorang berasa gembira dan tenang.

Selain itu, keadaan fizikal yang sihat tentunya akan menambah keyakinan diri. Bersosial juga merupakan satu gaya hidup sihat yang membantu menjadikan kehidupan lebih hidup dan bermakna.

3. Mencegah penyakit
Menurut Hippocrates, “Semua penyakit bermula daripada perut.”

Meskipun kata-kata Bapa Perubatan itu tidak sepenuhnya tepat, ia sangat masuk akal.

Pemakanan yang tidak dijaga secara jelas meningkatkan risiko penyakit-penyakit utama. Ini termasuk kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan strok.

Daripada semua penyakit ini, semua organ di dalam badan boleh terjejas termasuk keadaan mental.

Pastikan anda menjalani pemeriksaan kesihatan berkala setiap tahun. Percayalah, mencegah lebih baik daripada merawat.

4. Panjang umur
Ajal di tangan Tuhan. Dalam masa yang sama, Tuhan juga memerintahkan agar kita hidup dalam keadaan yang sihat.

Jika badan dalam keadaan sihat dan tiada penyakit kronik yang serius, sudah pasti, dari sudut sains, jangka hayat akan meningkat.

Diabetes misalnya, mengurangkan jangka hayat selama 6 tahun menurut Journal of American Medical Association (JAMA) dan jika terkait dengan penyakit jantung, jangka hayat berkurang sebanyak 12 tahun.

Gaya hidup sihat adalah langkah terbaik dalam menjalani kehidupan bebas penyakit.

Bukan sahaja kesihatan akan meningkat, produktiviti, ekonomi dan kemakmuran negara juga turut berkembang. Mulakan hari ini. Biar sedikit asalkan ada.